Bard och Bob

Time’s they are a’changing, sjöng Bob. Idividualismen är död, sa Bard på Chefdagen. Nomadism och “purpose” är det som gäller.

bobTror inte att Bob Dylan kunde ana med vilken hastighet tiden skulle förändras när han skrev låten – ännu mindre att han skulle föräras ett av kulturetablissemangets absolut finaste priser några decennier senare…

Hursomhelst; STORT GRATTIS BOB DYLAN!

Apropå förändringar. Jag var på Chefdagen igår. En dag på temat “Digitalisera eller dö” och som inleddes med en intervju med Alexander Bard. Jag ska villigt erkänna att han ibland gått mig på nerverna och jag delar absolut inte hans uppfattningar i alla lägen. Men – sicken galen energi han har, blixtrande snabb i både tanke och ord – och trots att han gärna rör sig i ytterligheternas värld, så finns det mycket klokskap i meningarna som forsar fram.

Det blev ganska mycket snack under dagen igår om hur teknikutvecklingen (den digitala) driver oss framåt, förändrar beteenden, bryter sönder gamla affärsmodeller, skapar nya möjligheter och formar om samhället på alla sätt. För de unga är den digitala världen den riktiga världen, sa Bard.

Det sprutar som sagt verbala kaskader ur den gode Bard och en del av dem kanske är något överdrivna i ett bredare perspektiv, samtidigt så tänker jag att han ur ett företags/affärsperspektiv har helt rätt, när han menar att det är i det som kallas för “marginalen” förändringar föds. Silicon Valley föddes ur hippe-rörelsen och med en kultur i botten som inte handlade i första hand om att tjäna pengar, utan att tillföra nytta. Samma grundtanke finns i fenomenet Burning Man – där en stad byggs upp i öknen och samlar tusentals människor i ett tillfälligt samhälle där all kreativitet är tillåten men valuta förbjuden. Några av världens största företag är ett resultat av Burning Man…

För dagens unga är syftet avgörande för deras vilja att anstränga sig. “Purpose” och ett sammanhang som präglas av en delaktighetskultur. Personligen tycker jag väldigt mycket om den utvecklingen, men det kommer alldeles säkert ställa krav på förändrade organisationer, nya anställningsformer, tydliga och levande värderingar och ett ledarskap snarare än chefskap.

För mig, och kanske dig, känns en del av den spådda teknikutvecklingens påverkan på mitt liv ibland både främmande och skrämmande. Jag har fortfarande ena benet i det som var.

Samtidigt så håller jag till 100% med den digitala filosofen Bard’s konstaterande att även om tekniken utvecklas och vi blir digitala nomader, så är vi samma människor. “Satsa på att lära dig psykologi, då behöver du aldrig lära om”.

Och jag tänker att hur vi än bygger våra organisationsstrukturer framöver och på vilka sätt än tekniken kommer driva utvecklingen – så är villkoren för ett gott ledarskap alltid bestående – eftersom det i grunden handlar om våra mänskliga behov.

Ha en skön helg.
/Ludde

 

Taggar: ,