En lycklig idiot

Lånar formuleringen av Peter LeMarc “Gode gud låt mig vara, en lycklig idiot” som rubrik för veckans lilla fundering om våndor av veta och att vara lyckligt ovetande.

lyckligI ärlighetens namn ska jag säga att rubriken kanske inte sitter helt klockrent till vad jag tänker – men den dök upp i huvudet, förmodligen för att jag alltid tyckt om låten – och då blev jag liksom inte kvitt den.

Begreppet “idiot” är väl knappast positivt laddat, men i sammanhanget tänker jag mig det som en tillspetsad variant av “lyckligt ovetande”. Det skulle kunna tolkas som ett uttryck för att det finns en lycka i att vara ovetande om hur omvärlden bedömer mig, vad som sägs bakom min rygg. Men jag tänker att det finns fler perspektiv och fördelar.

Hur hamnade jag här undrar du.

Jo – för att jag läste detta:

“Det finns ingen som har svar på allt. Att veta att man inte vet allt är mycket klokare än att tro att man vet mycket när man egentligen inte gör det.

Visa ledare har lärt sig hur plågsamt det är att låtsas veta. Eftersom de är kloka och vill undvika smärta ägnar de sig inte åt att låtsas.

Det är ju faktiskt en lättnad att kunna säga; Jag vet inte!
(Citatet är ur Ledarskapets Tao)

Naturligtvis vill väl ingen av oss uppfattas som mindre vetande av omgivningen. Och om du rent formellt är den som är chefen, är det nog väldigt lätt att lägga pressen på dig själv att kunna svara på allt.

Men precis som Lao Tzus Tao Te Ching kom fram till 500 år före vår tideräkning, kan ingen veta allt. Och att låtsas veta, för att sedan bli påkommen, kan mycket väl vara ett säkert sätt att framstå som en idiot på riktigt.

Så att vara medveten om sitt “ovetande” gör det nog betydligt lättare att vara ledare. Dels släpper du pressen på dig själv och du ger dessutom rum för den eller dem som faktiskt “vet”.

Dessutom tror jag att den där “lättnaden” som Tao skrev om, inte bara infinner sig hos dig. Det finns något befriande i att de som vi “ser upp” till – antingen för att de har formell makt eller är förebilder för oss – faktiskt visar sig vara människor som alla andra.

Så från en lycklig idiot till en annan:
Ha en riktigt skön helg!
/Ludde

Taggar: ,