Fastnar du i detaljer?

Det är lätt att gå bort sig i detaljer i jakten på det man är ute efter. I alla fall för mig. Och det är inte säkert att det blir bättre.

detaljerThe devil’s in the details. På svenska säger vi kanske ”det är de små sakerna som gör skillnad”, ”skillnaden (eller avgörandet) ligger i detaljerna”, eller nåt i den stilen.

Och så är det ju. Det är ofta små saker som tippar något åt ena eller andra hållet. Därför är det ju rimligt att vi inte tappar bort de detaljer som är viktiga. Men min lilla fundering handlar snarare om den andra sidan av talesättet – kanske den delen som göms i ”the devil”.

För det är nämligen lätt att fastna i detaljer, till den grad att det snarare blir kontraproduktivt. Jag gör det ofta, speciellt om det gäller något som är viktigt för mig. Senaste veckan har varit en orgie i detaljer. Efter att ha jobbat i nästan två år med att skriva nya låtar, så är de nu inspelade och färdiga för att ges ut. Jag har spelat in den i en studio i New York City, med amerikanska proffsmusiker, välmeriterad tekniker, fantastisk producent och den sista touchen är gjord av vårt lands bästa mastering engineer. De är alla långt, långt över mig i kompetens inom sina områden.

Men det är mina låtar. Min vision. Mitt hjärta.

Så trots att alla är bättre än mig, är jag chefen. Jag måste avgöra när det är klart.

Det som händer i processen är att mitt sätt att förhålla mig till musiken (hur jag lyssnar), förändras från att vara känslobaserat och lustfyllt, till att bli mer tekniskt – ivrigt lyssnande efter små detaljer som jag helt plötsligt vill in och peta i.

Trots att jag jobbat med proffs, tycker jag mig höra saker som skaver. Jag slutar känna musiken och övergår till att ha åsikter om detaljer utanför mitt egentliga kompetensområde. Resultatet? Stackarna som jobbat för min vision börjar tröttna på mig. Och jag är skittrött på mig själv efter att ha lyssnat, petat, lyssnat, petat…

Där nånstans ligger nog sensmoralen i denna veckas fundering.

Det är lätt att i all välmening fastna i detaljer. Ju mer du investerat dig själv i visionen eller målet, desto större ansvar känner du. Och så ska det ju vara. Men det måste finnas en balans. Att du börjar peta i detaljer gör sällan något bättre, det tar bara tid, energi och fokus från det som verkligen betyder något.

Framförallt måste du ha tillit till att de som har kompetensen också gör sitt bästa, om du varit tydlig med målet.

Ha en fin helg!
/Ludde

Taggar: