Gör en balansrapport

Tar du ut mer än du sätter in? Det är lättare hänt än vad man kan tro, så därför kan en personlig balansrapport vara en bra idé.

balansrapportJag har aldrig gillat ekonomi, det ska jag villigt erkänna. Inte för att jag är obegåvad, men siffror har alltid gjort mig förvirrad – ord är mer min grej. Min räddning i olika ledarpositioner har alltid varit att omge mig med medarbetare som är duktiga på att få mig att förstå vad som är viktigt i djungeln av nyckeltal.

Men egentligen är grundreglerna ganska enkla även i stora företags ekonomier. Det går inte att ta ut mer än vad som finns på kontot. Vi kan inte leva över våra tillgångar. Vi kan förvisso bolla med siffrorna och till och med få oss att tro vi mår bättre än vad vi gör. Ett tag…

Men en balansrapport avslöjar som regel hur det står till. Det är liksom därför den finns och är så viktig för investerare, skattmasen, kreditgivare, köpare, företagare.

Som chef är det väldigt lätt att övertrassera ditt viktigaste konto, och den enda som kan hålla koll på balansrapporten är du själv. Det är så lätt att du din ambition att prestera på ett sätt som möter allas förväntningar i alla lägen, glömmer bort att göra insättningar på ditt personliga livs-konto. Det kan funka ett tag – men det kommer garanterat till 110 % gå åt skogen på sikt.

Jag har själv ignorerat balansrapporten och gjort mental konkurs, mer än en gång. Så här kommer mina enkla funderingar intäktssidan/tillgångar i en mänsklig balansrapport.

Tid-kontot
Det kontot som oftast är övertrasserat är tid – vilket gör att den tid du behöver för reflektion, återhämtning, energiintag lätt förbrukas av andra. Att mentalt bestämma sig för att äga sin tid (oaktat allt annat med undantag för döden) gör det lättare att säga ”nej” till andra och ”ja” till sig själv.

Glädje-kontot
”Livet måste vara mer roligt än tråkigt”, var en kompis motto. Rätt bra konto att ha koll på tänker jag. Allt ÄR inte roligt, men utan ett överskott på det som skänker glädje ter sig snart det mesta meningslöst.

Vad ska det vara bra för?-kontot
I min hemstad möts det mesta med frågan ”va sa de va bra för?”. Kan låta lite negativt men det representerar egentligen ett sökande efter mening. För mig betyder det att väga min tid, min energi, mitt bästa mot värdet, meningen, syftet. Känns det jag gör meningsfullt?

Definiera dina intäkter – det du behöver för att må bra och se till att dina inkomster är större än dina utgifter. Dina motivatorer är ju dina, så min lista är inget råd, det är enbart mina subjektiva funderingar.

Ha en fin helg!
/Ludde

Taggar: