Livet pågår någon annanstans

Bloggen tänker lite långsammare än vanligt och funderar kring livet och ett citat av Kjell Bergqvist uppsnappat i en radiointervju häromdagen.

Förra veckan fick bloggen vila, och det var ju kanske passande med tanke på att det var påskhelg. Eftersom jag var liten parvel på 60-talet så minns jag hur otroligt långsam långfredagen var. Absolut ingenting var öppet och i ett ännu inte lika sekulariserat samhälle så skulle dagen vara ledsam oavsett graden av kristenhet. Livet skulle stanna av på långfredagen. Svårt att tänka sig idag.

Hur som helst. jag tänkte inte snöa in på det spåret annat än kopplingen till min egen långsamhet och lite livsfilosofi.

imagesJag hamnade på sjukhus förra veckan och det behövs inte lång stund i den miljön innan man påminns av värdet i ordet “frisk”. Och hur påtaglig känslan är av att plötsligt inte vara en del av världen utanför fönstret – en värld som bara fortsätter som inget har hänt. Tiden gick långsamt likt min barndoms långfredagar. Som tur är blev jag utsläppt, med en medicin som gör mig till en mental Koala (inte lika söt tyvärr).

Sittandes i min långsamhet lyssnade jag på en intervju med “Kjelle Berka” som han kallades som ung och fastnade vid ett resonemang kring vad som är viktigt i livet. Kjell Bergqvist är ju en kille som skapar känslor med sitt rättframma sätt att vara – förmodligen på gott och ont och vad du tycker är upp till dig. Men jag gillade i alla fall svaret på frågan varför han och regissören Ulf Malmros jobbat så mycket (och framgångsrikt) tillsammans genom åren.

“För att vi talar samma språk. Vi är båda mycket medvetna om att livet inte pågår framför eller bakom kameran. Vi är seriösa och ambitiösa som f-n i det vi gör, men vi vet att livet pågår någon annanstans där ute”.

Ungefär så sa Kjell. Och i det ligger en viktig sanning enligt mig för att fungera både som människa och inte minst som chef och ledare.

De flesta ledare blir chefer och formella ledare för att det finns en kompetens parat med ett eget driv och en hög ambitionsnivå – och jag skulle tro att kraven kommer mer inifrån än “uppifrån”, i varje fall till en början. Då är det lätt att tappa perspektiven på vad som är viktigt. På riktigt viktigt alltså.

Jag menar inte att du ska ta lättvindigt på ditt jobb, tvärtom. För om du ska göra ett bra jobb i längden så kommer din förmåga att behålla ett bredare perspektiv, att tillåta dig själv att tänka lite långsammare ibland också skärpa dina förmågor och göra dig till en större tillgång både i din yrkesvärld och i världen där ute. Så tänker jag i alla fall.

Tror världen behöver fler Koalor.

Ha en riktigt skön vårvarm helg!
/Ludde

Taggar: