UGL – min upplevelse.

Hur ser en millennial tillbaka på sin UGL upplevelse? Läs Lisa Jonasons blogg så får du veta. Du kan dessutom träffa henne på vår UGL After Work!

ugl upplevelse”Detta har varit en intensiv vecka så var lite varsamma med er själva den närmsta tiden” sa en av våra UGL-handledare.

Vi reste oss upp ur ringen av stolar och gick ut ur salen där vi hade spenderat större delen av vår UGL-kurs, utveckling av grupp och ledare. Jag slog följe med några en bit, men sen vi skiljdes vi åt och jag promenerade till parkeringen där min bil stod. Den var helt täckt med snö; det hade snöat otroligt mycket under de fem dagar som vi varit på kursgården.

Fem dagar tidigare, på måndag strax innan klockan nio, när jag parkerade min bil hade jag känt mig nervös. Mina förväntningar inför UGL kursen var ärligt talat lite vaga. Även om jag hade hört mycket om UGL innan, så gnagde en känsla i mig att det var en kurs för ledare och medarbetare som hade lång erfarenhet från yrkeslivet. Skulle jag verkligen kunna bidra till gruppen på ett värdefullt sätt? Var detta rätt för mig att gå just nu?

Vad fel jag hade och vad positivt överraskad jag blev, att jag som en av de yngre kursdeltagare och millennial också hade mycket att bidra med, men från andra perspektiv än de andra.

När jag berättade för vänner och bekanta att jag skulle gå en UGL utbildning, var det många ur min egen generation som aldrig hört talas om detta. De kollade frågande på mig ”Vad sa du att det hette, sa du?”. När jag förklarade vad det var, blev många nyfikna på vad som skulle hända och ville att jag skulle återkoppla hur det hade varit.

Så som jag ser det nu när jag är klar, är att UGL består av en veckas reflektion av de processer man genomgår i en grupp; beteenden, känslor, inre- och yttre utmaningar, konflikter mm. Det handlade om hur varje individ i gruppen, genom att våga granska sig själv och öka sin förståelse för de olika stegen i en grupprocess. Därmed kan man utvecklas och bidra i ett större perspektiv så gruppen blir mer effektiv och fungerar och presterar bättre.

Ju mer jag bjöd på mig själv och deltog, desto mer gav det tillbaka.

Trots att vår grupp var skapad endast för denna konstlade situation så blev vi verkligen en grupp med riktigt starka band mellan oss. Jag kommer alltid att minnas mina gruppmedlemmar och deras individuella prestationer och mod som gjorde att vi nådde dit vi nådde tillsammans. Vi fick alla nya insikter och fantastiska verktyg som jag alltid kommer att bära med mig, både privat och i mitt yrkesliv!

På fredag klockan 15, när jag hade borstat av all snö från min bil, hoppade jag in och körde försiktigt därifrån i det halkiga väglaget. Jag minns att även om jag kände mig väldigt trött efter veckan, så fylldes jag av en otrolig tacksamhet att jag fått uppleva detta.

Tacksamhet för att min arbetsgivare, som visste värdet av en UGL-utbildning och som hade uppmuntrat mig att låta UGL bli en viktig del i min personliga utvecklingsplan.

Tacksamhet för att jag, som en ung person och med en stor del av mitt yrkesliv framför mig, har fått dessa insikter nu när jag kan påverka och bidra i de sammanhang, grupper och ledarsituationer jag kommer att vara i framöver.

/Lisa

Taggar: