Förmågan att sätta verksamhetens syfte framför egna behov och agera utifrån det är själva kärnan i att vara professionell som chef. Samtidigt är det viktigt att inte förlora kontakten med de egna känslorna i stunden. Att ta sin roll som chef handlar förenklat om att se rolltagandet som en aktiv förflyttning från ens privata jag till den professionella rollen – att hantera sig själv i sin yrkesroll på ett autentiskt sätt.
Det är viktigt att utgå från sin egen reflekterande erfarenhet och samtidigt professionalisera sitt beteende i riktning mot syftet med verksamheten. De tre aspekterna som integreras är:
- Systemet du verkar i och dess syfte
- Dig själv som person, där egna känslor och drivkrafter styr
- Sammanhanget och de resurser som sätter ramarna för ditt handlingsutrymme
Frågan man som chef gång på gång behöver ställa sig är: Hur kan jag med de resurser som finns agera i just den här arbetssituationen för att på bästa sätt bidra till systemets syfte? Det gäller även i andra roller som kan ingå i ett chefskap, exempelvis projektledare, kollega, teammedlem, coach med flera.
Figur: Modell av Bruce Read, Grubb-institutet London
Referens: Chef med känsla och förnuft – Sandahl, Falkenström, von Knorring