Ledarutveckling som skapar förändring på djupet

Ledarutveckling som skapar förändring på djupet
februari 23, 2024 noego

I sin roll som utbildningsrådgivare på Gällöfsta Perlan Ledarskap guidar Charlotta Fridsell chefer, ledare och anställda i behov av ledarutveckling till rätt utbildning. Till utbildningarna kommer chefer och ledare på olika nivåer i olika typer av organisationer, från såväl privat näringsliv som offentlig sektor.

– Vår styrka är att vi erbjuder utveckling för alla, oavsett om du är ny i chefsrollen eller en erfaren ledare som tidigare genomgått olika ledarskapsutbildningar. Bland våra deltagare finns exempelvis vd:ar, regionchefer, enhetschefer, projektledare, samordnare och teamledare, säger Charlotta.

 

Långsiktigt värde för individ och organisation

Charlotta Fridsell har lång erfarenhet av att guida kunder rätt, så att varje ledarskapsutbildning har ett långsiktigt värde för både individ och organisation. Det allra viktigaste i den rollen är förmågan att lyssna, menar hon.

– Det gäller att vara lyhörd, nyfiken och att ställa följdfrågor för att få all information om det underliggande behovet. Att stödja kunderna till rätt beslut handlar mycket om att ställa frågor, vara i dialog och ta in olika aspekter.

Rollen som utbildningsrådgivare handlar mycket om att hålla sig ajour med strömningar i samhället och nya forskningsrön om vad som kommer att påverka ledare framåt, och ha det med sig i det rådgivande arbetet.

– Det är viktigt att ha örat mot rälsen, utvecklingen går fort. Inom vår organisation är lärande centralt. Därför schemalägger vi tid internt varje vecka för att diskutera sådant vi snappat upp. Vi kan också göra djupspaningar kopplat till en viss kund, säger Charlotta Fridsell.

Ett exempel är AI som på olika sätt kommer att förändra och transformera arbetsplatser. Ett annat är att många organisationer i dag erbjuder hybridarbete, där man behöver vara bra på att leda på distans.

De flesta utbildningarna på Gällöfsta Perlan Ledarskap genomförs på plats. Man får ut så mycket mer av att träffas fysiskt. Det vi jobbar med på våra kurser är upplevelser och förändring som går på djupet. Det är upplevelsebaserad inlärning förklarar Charlotta Fridsell.

 

Utbildning och insikter som ger effekt

Det bästa i rollen som utbildningsrådgivare, berättar hon, är återkopplingen från alla nöjda kursdeltagare.

– Att se effekten av utbildningarna och få så mycket fin feedback är bland det roligaste; att se att det vi gör på Gällöfsta Perlan Ledarskap ger ringar på vattnet. Det är fantastiskt att få vara delaktig i att en utbildning förändrar en kursdeltagares ledarskap och hur den kunskap personen fått på våra utbildningar förs vidare till kollegor. Många gånger får kursdeltagare insikter som inte bara ger effekt i deras yrkesroll. Det handlar också till stor del om personlig utveckling för våra kursdeltagare, säger Charlotta Fridsell och tillägger:

– På Gällöfsta Perlan Ledarskap jobbar vi mycket med vikten av att reflektera. Man kanske tycker att man inte har tid för reflektion, men det handlar inte om att avsätta två timmar om dagen, utan om att vara uppmärksam under små stunder i vardagen. Vårt mål är att varje deltagare ska få så bra lärtransfer som möjligt, att man ska få ut så mycket som möjligt av sin utbildning och utveckling både i yrkesrollen och på ett personligt plan.